Het wijngebied Dão
Dão is de naam van een riviertje dat door dit gebied
stroomt. Van oudsher zijn rivieren vaak belangrijk geweest
voor het ontstaan van wijnbouw.
Een andere belangrijke rivier is de Mondego. Zowel de Dão
als de Mondego stromen van noordoost naar zuidwest door
dit wijngebied.
De grootte van dit wijngebied is ongeveer 40 bij 60
kilometer rondom de redelijk centrale provinciale
hoofdstad Viseu. Het wijnhart van dit gebied is het stadje
Nelas op 15 kilometer zuidelijk van Viseu.
Het gebied is enorm gevarieerd: naast de vele wijngaarden
ook andere akkers, bos, ruig braakliggend gebied en steile
rivierhellingen.
Portugal kun je in diverse opzichten opdelen in twee:
noord en zuid.
De scheidslijn tussen noord en zuid vormt de bergketen
"Serra de Estrela" met flinke toppen tot zo'n
2000 meter hoogte. In de winter kun je er skiën.
Deze bergketen begint iets oostelijk van de stad Coïmbra
en loopt dan in noord-oostelijke richting tot bijna aan de
Spaanse grens, tot de stad Guarda.
Het wijngebied Dão ligt direct noordelijk van deze
bergketen. In het westen ligt een iets lagere bergketen,
de "Serra do Caramulo", met toppen tot plusminus
1000 meter, die dit wijngebied redelijk afschermt van
Atlantische invloeden. Verder in het noordoosten lopen de
toppen ook weer langzaam op tot zo'n 1000 meter hoogte.
Je kan dit wijngebied zien als een soort kom op
ongeveer 400 meter hoogte ingebed tussen bergketens. De
winters zijn vrij koud met flink wat neerslag, de zomers
behoorlijk heet en droog, ideaal voor wijnbouw.
De grond bestaat voor een groot deel uit verweerde
graniet, vaak zanderige structuren met harde ondergrond,
de reden van de nadruk op rode wijnen, die vaak een heel
goed rijpingspotentieel hebben. De iets hoger gelegen
wijngaarden leveren ook frisse witte wijnen op.
Voor witte wijnen is de druif Encruzado, die eigenlijk
alleen in de Dão voorkomt, doorslaggevend. Deze kan een
wijn veel diepte en complexiteit meegeven en daardoor ook
rijpingspotentieel.
Andere belangrijke witte druivensoorten zijn Malvasia fina,
Bical, Cerceal branco, Fernão Pires.
Als het gaat om topwijnen in wit, houden de mensen uit
de streek vaak van vrij klassiek gemaakte wijnen met
redelijk wat bitters en belegen fruitsmaak. Meestal ietwat
oxidatief, dus de zuurstof heeft dan enige grip gekregen
op de zich ontwikkelende wijn. Dit in combinatie met
houtlagering. Met de bekende lepelbare "Serra
kazen" kan dit een mooie match zijn.
Voor wit neigen wij zelf eerder naar de nadruk op het pure
fruit.
Voor kwalitatief rood zijn vooral de vier
"pilaren" bekend waarop de Dão gebaseerd is:
Touriga Nacional (stevig in tannine en zuren, bergamot
aroma, veel concentraat, rijpingspotentieel)
Tinta Roriz (veel rood fruit, complexiteit, raffinesse)
Jaen (diepgang in kruiderij zoals foelie, rijk donker
smakend sap)
Alfrocheiro (de bekende smaak van blauwe pruimencompôte
met een vleugje specerij)
Voor rood zijn er nog enkele andere interessante
druivensoorten: bijvoorbeeld Rufete of Baga.
Het aanbod aan wijnen is in de Dão zeer breed. Van
ongecompliceerde alledaagse wijnen tot espumantes
(méthode champagnoise).
Goed gemaakte geconcentreerde Dão's kunnen vaak decennia
lang bewaard worden, en gaan dan naar een fluwelige
zachtheid.